Datscha har idag över 900 kundbolag. Oavsett om du är fastighetsägare, arbetar på bank, är fastighetskonsult eller arbetat med något annat inom fastigheter så finns det en mängd olika funktioner att använda för att söka information.

Vi har frågat Johan Wejdmark, som är Utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm, och Stephan Palmgren på Balco AB om hur de använder Datscha.

Fastighetsägarna Stockholm – Johan Wejdmark

Genom att använda Datscha för fastighetsinformation, värdering och benchmark säkerställer vi som branschorganisation och ledande förvaltare att vi har korrekt och aktuell information om fastigheter, värden, hyror och hyresgästmix. I Datscha kan vi smidigt ta del av och strukturera stora mängder data om fastighetsmarknaden. Det effektiviserar vårt arbete med att underlätta framtidens fastighetsägande till nytta för våra medlemmar och kunder. Att som förvaltare se direkt i Datscha hur åtgärder i fastigheten slår på fastighetsvärdet förstärker fokuset på kundens affär i vårt dagliga arbete. Styrkan i att kombinera egna fastighetsdata med marknadsdata ger en strategisk höjd i utvecklingen av kundens affär. Vilken hyresnivå skall vi sikta på,  vilken målgrupp är störst och vart är marknaden på väg? Genom Datscha effektiviseras arbetet i alla led; från informationsinsamlandet till analysskedet och presentationen av beslutsunderlaget, berättar Johan Wejdmark på Fastighetsägarna Stockholm.

johan-wejdmark
Johan Wejdmark, Utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm

Balco AB – Stephan Palmgren

Vad använder ni tjänsterna till?

– Vi väcker slumrande värden i miljonprogrammet. Som balkongföretag använder Balco Datscha för att hitta ägare till och info om flerbostadshus i miljonprogrammet. Hur kan vi innovativt arbeta med en sliten fasad med slitna balkonger? Vi letar efter svar på frågor som Hur kan vi minska klimatavtrycket? Hur kan vi få upp bruksvärdet? Hur påverkas drift- och underhållskostnader? Hur ser direktavkastningen ut för olika åtgärder? Ska vi jobba kort- eller långsiktigt? Säger Stephan Palmgren, Affärsområdeschef på Balco AB.

Hur underlättar Datscha i ert arbete?

– Vi kan arbeta proaktivt med våra kunders bestånd. Vi kan med hjälp av erfarenhetsvärden snabbt hitta realistiska alternativ och kan sedan med skarpa värden exakt se hur det påverkar balans- och resultaträkning. Vi använder scenario-funktionen för få en tydlig bild av vad som ekonomiskt händer vid olika lösningar. När vi tillsammans snävat in antalet vägval arbetar vi med skarpa värden för att toppa investeringen. Så själva förarbetet gör vi i Datscha. Vi fortsätter sedan med förankring, bygglov, upphandling, projektering, tillverkning, montage och så vidare, berättar Stephan.

Vill du veta med om hur våra kunder arbetar med Datscha? Läs då våra kundcitat längre ner på startsidan.

Klicka här för att komma till Datscha.

Vill du veta mer om Datscha? Boka en kostnadsfri demo så visar vi dig hur du kan använda Datscha utifrån dina behov.

Av Paula von Porat
June 5, 2019