Ny statistik visar att drömmen om att köpa sin hyreslägenhet blivit allt svårare att uppfylla. Antalet ombildningar till bostadsrättsföreningar faller kraftigt i Stockholm.

Så sent som 2016 var hälften av alla affärer med hyreshus i Stockholms kommun ombildningar. Det var privatvärdar som hyresgästerna ofta lyckades köpa flerbostadshus av, detta genom att bilda bostadsrättsförening och lägga bud på fastigheten. Men enligt ny statistik är det sedan i fjol en drastisk nedgång i antalet affärer som leder hela vägen fram till ombildningar. 

Hittills under 2018 är det bara en femtedel av hyreshusförsäljningarna i Stockholms stad som till sist får en bostadsrättsförening som köpare. Och tittar man på innerstaden är det nästan tvärstopp för hyresgästernas dröm om att köpa loss sitt hyreshus. Inom tullarna har hittills i år bara tre fastighetsköp gjorda av bostadsrättsföreningar registrerats.

”Den här utvecklingen beror troligen på de nya amorteringskraven och hårdare krav från bankerna. Det dämpar privatpersoners möjligheter till ombildningar”, säger Kristina Andersson som är analyschef på fastighetstjänsten Datscha.

Inom hela Stockholms stads geografi hade till och med den 17 oktober i år flerbostadshus sålts för totalt 3,7 miljarder kronor i 26 affärer. Men av detta är bara… Läs hela artikeln på svd.se

Artikel: SvD
Reporter: Johan Hellekant

Här kan du läsa mer om Datscha Transaktion

 

November 13, 2018