I varje avsnitt av ”Datscha Talks” träffar vi en ny spännande person med koppling till fastighetsbranschen.

Peter Hallberg, Head of Nordic Division, Siemens, berättar i detta avsnitt lite mer om framtidens teknik, att driva den digitala transformationen och Almedalen. Syftet är att uppmärksamma intressanta profiler i branschen, med speciellt fokus på digitalisering, hållbarhet och framtid.

Berätta kort om dig själv.

Jag heter Peter Hallberg och jobbar som divisions-chef på Siemens building technology. Det har jag gjort i 10 år. Tidigare har jag arbetat med all annan typ av verksamhet på Siemens i totalt 27 år. Jag har arbetat med allt utom medicinsteknik.

Jag jobbar mycket med effektivisering. Vi jobbar med allt som har med fastigheter och fastighetsinfrastruktur att göra. Vi arbetar mycket med effektivisering, säkerhet och energi för att kunna skapa perfekta platser med hjälp av digitalisering.

Vad menar ni med att man ska ”ta kontroll över sin digitala transformation”?

Siemens är generellt inne i ett skede där allt ska digitaliseras. Alla våra divisioner på Siemens jobbar med en digital transformation. Vi vill ta kontroll genom att leda denna utveckling och skapa de möjligheter tillsammans med dem nya medarbetare som vi måste få in i organisationen. Vi måste tillsammans med vår globala organisation, då vi finns i över 200 länder med 360 000 medarbetare, ta möjligheten att leda digitaliseringen. Vi säger därför att digitalisering är framtiden och det handlar mycket om att få in nya kompetenser, nya resurser och nya synsätt för att skapa de perfekta platserna. Oavsett om det gäller sjukhus, fastigheter generellt eller kontor.

Hur tror du att digitalisering kan bidra till mer kostnadseffektiva processer?

Vi kan ta BIM, building information modeling, som ett exempel, som inte bara är teknik. Många drar ju paralleller till 3D-cad eller Crash Control, för att undvika det. BIM är ju väldigt mycket mer en arbetsprocess från arkitektstadiet, till design, till byggnad. Framförallt för att kunna utnyttja information på ett smart sätt och med ett digitalt stöd i användarskedet. Det är ett exempel på hur hela byggnadsindustrin, som förövrigt fortfarande har en lång väg kvar, kan drivas av digitalisering för mer effektivitet och produktivitet.

Vad innebär ”The World of tomorrow” för Siemens?

Egentligen handlar det mycket om att hela tiden driva en förändring och en förbättring. Det handlar om att arbeta med ny teknologi tillsammans med rätt människor. Om vi kopplar ihop det med vår långa historia, där vi har funnit i Sverige i 130 år och 170 år i världen. Vi ser en framtid efter morgondagen. Vi bygger mycket av våran utveckling på teknologi och kompetens. Vi tror att ”the World of tomorrow” drivs av den digitalisering som vi jobbar med i alla våra verksamheter.

Vad tycker du är mest spännande med Almedalen?

Om vi tittar på seminarierna så pratar man mycket om digitalisering, kompetens och kompetensförsörjning. Det pratas mycket om hur vi ska kunna transformera det vi har idag med hjälp av nya kompetenser. Begreppet digitalisering är ett oerhört stort begrepp, vilket vi har arbetat med i ca 30 år och sätter i en större kontext idag. Vi arbetar för att kunna skapa nya möjligheter imorgon.

 

Av Olivia Lindelöf
August 2, 2017