BOKA DEMO

Pressmeddelande – Hög transaktionsvolym på fastighetsmarknaden trots pandemin

Datscha SE /

Pressmeddelande 12 november 2020

Hög transaktionsvolym på fastighetsmarknaden trots pandemin

Transaktionsrapport för Q1 – Q3 2020

Trots pandemiutbrottet är det fortsatt högt tempo på den svenska transaktions-marknaden och intresset för fastigheter har ökat visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha. Under årets tre första kvartal var den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter 138,5 miljarder, vilket är en ökning med två procent jämfört med rekordåret 2019.  Även intresset från utländska investerare är fortsatt starkt där bland annat amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone gjort affärer för över 5 miljarder under perioden.

Hetaste områdena för affärer

Förstaplatsen när det gäller geografiska marknader tar som vanligt Stor-Stockholm. Transaktionsvolymen uppgick till 48 miljarder under årets nio första månader, vilket dock är en minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året.  Stor-Göteborg seglar in på en andra plats med en andel om 9,5 procent av den totala transaktionsvolymen och tätt följt av Stor-Malmö på 8 procent. Sett till Sveriges landsdelar är det Norrland som överraskar och visar på en ökning med hela 31 procent i jämfört med fjolåret, då transaktioner för närmare 8,5 miljarder genomförts.  

- En större affär är Magnolia Bostad som har sålt den första etappen av projektet Norra Kajen i Sundsvall till Heimstaden Bostad. Bygget omfattar utveckling av cirka 360 bostäder och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 670 miljoner, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha

Dystra siffror för den finska fastighetsmarknaden

Effekterna av Corona pandemin blir allt tydligare i Finland. Dystra siffror kan avläsas tre kvartal in på året på den finska fastighetsmarknaden. Under perioden uppgick transaktionsvolymen till cirka 40 miljarder och är en minskning med 19 procent i jämfört med samma period förra året. Transaktionstempot sett till antal affärer slutade på 119 affärer och det är det lägsta noteringen de senaste sju åren. Finland har haft hårda restriktioner för att förhindra smittspridning som troligen har påverkat fastighetsmarknaden i högre grad än i Sverige, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

För mer information kontakta:

Kristina Andersson, Global Head of Research
+46 (0)70 844 30 60
kristina.andersson@datscha.com

FLER NYHETER

Datscha Valueguard

Datscha SE /

Komplettera Datscha med Valueguard Datscha erbjuder transaktionsinformation även för…